Дефекти по кожата

Дефекти  по кожата

Дефектите на кожата на лицето имат много прояви. Видът, състоянието, структурата, локализацията, природата, честотата, увреждането на кожата на лицето могат да говорят за определени процеси, възникващи в тялото. Това могат да бъдат както естествени жизненоважни процеси, които влияят върху състоянието на кожата на лицето, така и патологични прояви на вътрешни аномалии.

Класифициране дефектите на кожата на лицето.

Дефекти на кожата на лицето са разделени на:

  • Естествени: дефекти, които са вследствие от естественото функциониране на тялото (бръчки, лунички);
  • Патологични: произтичащи от възпалителни процеси или инфекция на тялото като цяло (акне, витилиго, розацея, лишеи);
  • Придобити: дефекти, които са се проявили в резултат на увреждане на лицето (натъртвания, белези, белези, изгаряния).

Видове дефекти на кожата на лицето

Дефектите по кожата на лицето могат да имат различна етиология, в зависимост от това кой  метод на лечение или корекция ще се използва. Най-чести са следните дефекти на лицето:

Бръчки – естественият процес на остаряване на кожата е придружен от появата на бръчки. На млада кожа бръчките могат да бъдат резултат от активна мимика на лицето, в резултат на което се образуват характерни “гънки” на повърхността на кожата. Първите признаци на остаряване на кожата са “пачия крак” в областта на очите.

Купероза – тънките стени на капилярните съдове провокират появата на паячни вени на повърхността на кожата. Те стават особено забележими с физическо натоварване или излагане на външни дразнещи фактори.

Белези – често стават резултат от лечението на кожни заболявания (акне, акне). В основата му те са изпъкнали уплътнения на съединителната тъкан, образувани в процеса на регенерация на кожата. Големите белези на лицето се превръщат в сериозен козметичен дефект.

Еритема – Възниква на веждите и се характеризира с косопад, придружен от лющене на кожата, последван от образуването на нодуларни неоплазми.

Акне – Проявява се в няколко форми.

Комедоново акне – При комедонното акне преобладава наличието на комедони по лицето. Възпалителни лезии от папули и пустули (пъпки) са единични.Комедоните започват да се появяват още рано в пубертета. Първоначално се засяга областта около носа, а в последствие средната част на лицето и челото.Голяма част от хората с комедонно акне имат и повишено отделяне на себум.

При папулопустулозното акне преобладават възпалителните лезии – папули и пустули (т.нар пъпки). Папулопустулозното акне може да засегне не само лицето, но и гърдите и гърба. Едновременно с наличието на възпалителни лезии има и комедони.

В случаите, когато папулопустулозното акне се развие много бързо комедони може почти да не се забелязват, защото настъпват възпалителни промени, докато се образуват микрокомедоните. Възможно е при тази форма на акне да има и единични възелчета, които са по-тежка възпалителна проява.По-голяма част от засегнатите от папулопустулозно акне са със себорея – повишено отделяне на себум. След преминаване на тази форма акне могат да останат белези.

Често срещано акне (акне) – стават в резултат от активна секреция на мастните жлези, като правило, засягат кожата на лицето, шията, гърдите и гърба. Лечението на акне с напреднала форма може да доведе до остатъчни дефекти под формата на белези, възелчета.

Келоидни белези се образуват в резултат на заздравяването на изгарящи лезии на кожата, наранявания, рани, последиците от хирургическа интервенция. Отличават се хипертрофични, вентилаторни, белези с форма на звезда.

Розацея –  най-често се проявява в средна възраст (35-45 години) и се характеризира с големи пустули под носа на ярко розов цвят.

Папилома – е доброкачествена неоплазма, която се развива от клетките на епидермиса. Тя е най-често срещана при възрастните хора.

Невус – образувани при раждане или настъпват в процеса на живот. В някои случаи те могат да се променят в злокачествени тумори (меланоми), така че е много важно да се наблюдават да не стават асиметрични, да не променят цвета си и да не увеличават драстично размера си.

0 отговори

Оставете отговор

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да се включите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *