Апаратен маникюр – плюсове и минуси

Апаратен маникюр – плюсове и минуси

Апаратният маникюр се нарича маникюр, направен от специална машина (електрическа пила) и прилежащите ѝ накраѝници. Този метод се счита за един от най-безопасните и най-ефективните, тъй като не включва използването на остри, режещи инструменти.

Какво е Апаратен маникюр?

Същността на този тип маникюр е използването само на електрическа пила и накрайници.

С него:

 • Кератинизираният слой на кожата се отстранява;
 • Формата на нокътното легло се коригира;
 • Кутиката се обработва;
 • Отстранява се кожната гънка;
 • Повърхността на нокътя се изравнява;
 • Нокътя е кожната гънка придобиват мек естествен блясък.

Маникюриста избира накраѝник, въз основа на състоянието на ръцете и целите, които преследва. Колкото по-бързо се върти накраѝника, толкова по-голям е ефектът, който произвежда.

Машините за маникюр варират по мощност, скорост и включени накраѝници. В някои има само пет от тях, в професионални модели този брой е няколко пъти повече. Важно е да имаш пълен набор от накраѝници, за да можеш да имаш избор и възможност да коригираш най-точно конкретен проблем.

Особености и разлики от други видове маникюр

Основната отличителна черта на апаратния маникюр е изключително “сухата” производителност на процедурата. Предварителна обработка на кожната гънка не се изисква, което намалява риска от нараняване. Може да се използва и в трудно достъпните зони на околонокътния вал, там където премахването на кожната гънка обикновено завършва с нараняване.

Ако използвате тази техника постоянно, скоростта на растеж на кутиката намалява. При добре направена процедура, маникюра ще е много по издръжлиш. Ноктите и кожата запазват добре поддържан външен вид средно за 3-4 седмици.

Обработката с електрическа пила може да се извърши както в салона, така и у дома. За втория вариант устройствата със скорост до 25 хиляди оборота в минута са доста подходящи, докато професионалните модели идват с индикатор от над 30 хиляди оборота в минута.В домашна обстановка трябва много внимателно и прецизно да се деѝства с електрическата пила.

В работата с електрическа пила, начинаещите често имат проблеми с наранявания на кожната гънка и нокътната пластина. Това са такива наранявания на повърхността на нокътя, които са възникнали поради неправилното положение на ръкохватката и накраѝника по време на процедурата, “свръхнатиск” или неправилно конфигурирана мощност. Само опитът ще помогне да се избегнат такива неприятности. Ето защо, преди да започнете да работите върху ноктите си и ноктите на клиент, по-добре е да практикувате върху изкуствени нокти.

Индикации и противопоказания за Апаратен маникюр

Експертите препоръчват да се използва процедурата за хора:

 • Притежаване на груба кожна гънка, която расте бързо и лесно се наранява от остри инструменти по време на екстракция;
 • При нокти без естествен блясък;
 • С проблемни нокти;
 • С суха напукана кожа
 • С тънка кожа
 • При много бързо натрупване на кутикул

Може да се използва без изброените симптоми. Апаратния маникюр ще бъде полезен за всеки, който няма противопоказания за него. И тъй като процедурата не засяга цялото тяло като цяло, е позволено да го направите дори за хора с хронични заболявания, бременни или кърмещи жени.

Всички противопоказания се отнасят до проблеми със самите ръце:

 • гъбички по ноктите (освен ако не е извършена от специалист „Медицински педикюр“ с цел отстраняване на микозата и лечение;
 • възпалителни процеси в страничните валове;
 • механично увреждане на повърхността на нокътя;
 • прекомерна тънкост на нокътните плочки.

Ако в първите три случая можете да се изчака, като излекувате ноктите или изчакате растежа на здрава нокътна плочка, тогава последната причина е по-сериозна. Прекомерната тънкост на ноктите е свързана с физиологично предразположение или липса на витамини в организма. Неправилната работа с електрическа пила и неправилния избор на накраѝник в такава ситуация може да доведе до унищожаване на нокътната плочка.

За и против на Апаратния маникюр

Апаратния маникюр има много предимства:

*Скорост на изпълнение:

Обработката с електрическа пила не изисква предварителна подготовка, както в класическата техника, която значително спестява време. Целият процес е автоматизиран, а сесията продължава средно 20-40 минути, в зависимост от състоянието на ръцете.

*Безопасност:

Вероятността от нараняване на кожата е практически изключена, тъй като процедурата не включва използването на остри инструменти. Поради това рискът от инфекция също е намален. Това е особено вярно за клиенти с тънка кожа с тясно разположени странични канали.

*Продължителността на ефекта:

Тъй като кожната гънка не се изрязва, тя расте по-бавно, поради което ръцете изглеждат добре поддържани до няколко седмици.Добре премахнатата кутикула, осигурява перфектно изпълнение на лакиране и минимален риск от отслояване. Ако допълнително полагаме грижа за хидратация на кожната гънка, ще удължим ефекта с поне една седмица.

*Голям избор от накраѝници:

С помощта на различните видове накраѝници можем да обработим и наѝ- недостъпните места.Накраѝниците се различават по форма, абразивност и материал, от които са направени.

*Безболезнено:

Процедурата не носи болка дори на тези хора, които имат нисък праг на чувствителност. Единствената причина, поради която можете да почувствате болка, е твърде тънка нокътна плочка и кожна гънка.

Минуси на Апаратния маникюр

Тази техника има недостатъци:

*Изисква се опит:

Без определени умения ще бъде много трудно да се направи качествен маникюр. Само практиката ще ви позволи да извършите процедурата правилно и да не наранявате кожата и ноктите. Също така е трудно да изберете правилните накраѝници, без да знаете характеристиките им и да не можете да анализирате състоянието на кожата. Дори да се запази правилния ъгъл на поставчне на ръкохватката и накраѝника, начинаещите не могат да се справят.

*Висока цена и поддръжка на електрическата пила:

Доброто устройство не е евтино. Ако го използвате неправилно, ще прегрее и ще се провали. Закупуването на резервни части отново увеличи цената.Нужно е да се прави профилактика на пилата на определено време.

*Задълбочена дезинфекция:

Шлайф – шапките за еднократна употреба трябва да се изхвърлят след първата употреба. Фрезите за многократна употреба трябва да се третират с антисептични течности след всяка употреба. Дезинфекция ускорява процеса на захабяване на абразивни частици от накраѝниците, така че трябва да се подменят поне на 6 месеца.

Задължителен набор от инструменти:

Професионална електрическа пила ( Кореѝските са с наѝ-добра издръжливост). Комплект от минимум 15 накраѝника, поставени в специална кутия.

Видове накраѝници:

Конус – за отстраняване на предишно покритие;

Цилиндър – за отстраняване на предишното покритие;

Топка – за отстраняване на кожната гънка;

Капка, пламък – за премахване на кутикул;

Силиконов накраѝник – за полиране на кожна гънка;

Необходимо е да се вземе предвид абразивноста на накраѝниците, материала им. За да се разграничи абразивноста, производителите им поставят цветна лента.

 

В допълнение към работата с електрическа пила ще ви трябва:

маска – така, че частиците на образувания прах да не запушва белите дробове;

прахоуливител – не е необходимо, но помага да се намали количеството прах във въздуха;

четка – за отстраняване на прах от пръстите;

антисептична течност – дезинфекцира и предотвратява инфекцията;

дървена пръчка – за леко повдигане на кожната гънка;

дехидрататор;

масло за кожна гънка – за омекотяване;

полираща пила грит 180 – за обработка на плочи;

лампа за полимеризация при работа с гел лак;

лак и декоративни елементи за покритие на ноктите – по избор.

 

Обучение за Апаратен маникюр може да разгледате на страницата на АП-Академия:

AP Academy – професионално обучение по фризьорство, козметика и маникюр – Home | Facebook

0 отговори

Оставете отговор

Искате да се присъедините към дискусията?
Чувствайте се свободни да се включите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *