Какво е микоза?

Микозата на ноктите представлява хронично, бавно прогресиращо заболяване, което води до разрушаване на нокътната плочка, като характерно за процеса е:

Причинител и разпространение: дерматофитната инфекция на ноктите се среща по целия свят. Заболяването може да се локализира само по ноктите, но често се съчетава и с tineapedum или tinea manuum, като най-често се причинява от Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum и Epidermophyton floccosum.

Заразяване: при микозата на ноктите се уврежда нокътната плочка от латералната страна или свободния ръб. Онихомикозата се предава чрез пряк контакт със заразени предмети, най-често кърпи, чорапи, обувки, душ-кабини и други.

Рискови фактори: предразполагащи фактори за развитие на микотично заболяване на ноктите са хронична травма (например при неудобни обувки, които се носят ежедневно), лоша периферна кръвна циркулация, бавен растеж на нокътя, някои подлежащи заболявания (псориазис, лихен планус, брадавици, дерматит, диабет и други).

Симптоми: Клиничната картина при гъбички по ноктите показва някои характерни особености в своето протичане, което значително подпомага диагностицирането на болестта. Инвазията на нокътната плочка започва или от латералната нокътна гънка или от свободния ръб (дистална или сублингвална онихомикоза). Образува се една мрежа от канали и лакуни, което води до промяна в прозрачността и цвета на нокътя, а по-късно и до микроскопски и макроскопски видима деструкция. Инфекцията започва най често като белезникаво или жълто петно на повърхността на нокътя, близо до латералната нокътна гънка. След време процесът се разпространява към основата на нокътя, който потъмнява и може да стане кафеникав до черен на цвят. По-късно нокътната плочка задебелява, става чуплива, образува се хиперкератоза. Масивната инвазия води до тотална дистрофична онихомикоза. Онихомикозата започва обикновено от един нокът и постепенно обхваща другите, като при засягане ноктите на ръцете е налице по-висок риск от засягане и на ноктите на краката.

Лечение: Терапевтичният подход при гъбички по ноктите се определя строго индивидуално, като с важно значение е видът на изолираните етиологични агенти, степента на засягане и тежестта на болестните изменения, общото състояние на пациента (приемани медикаменти, подлежащи заболявания, възраст, репродуктивни планове и други).

• системни лекарства
• локални лекарства
• лазерна и фотодинамична терапия
• екстракция на засегнатите нокти

Комплексното, строго индивидуално и целенасочено лечение обикновено води до желания резултат, като прогнозата обикновено е добра, включително и в случаите от необходимост от екстракция на засегнатия нокът.