Втора Конференция за маникюристи и педикюристи ще се проведе през април

Между 14 и 16 април ще се проведе второто издание на Конференция за маникюристи и педикюристи. Ще имате възможност да се докоснете на живо до едни от най-известните български професионалисти в beauty бранша. Мястото е Sopharma event center в град София.

Не пропускайте възможността да обогатите своите знания и умения на нашата годишна конференция. Ето как това събитие ще ви помогне да станете майстор в своята област:

🚀 Топ Експерти: Срещнете водещи преподаватели и индустриални гиганти, които ще споделят своите тайни и опит с вас.
🎓 Майсторски Класове: Вземете участие в „Арена на професионалните брандове„, където ще усъвършенствате техниките си и ще научите нови тенденции в маникюра.
🔄 Иновации и Продукти: Открийте последните иновации в индустрията и научете как да ги интегрирате във вашия творчески процес.
🤝 Мрежови възможности: Създайте връзки с колеги от цялата страна, споделяйки идеи и подкрепа в индустрията.

🏆 Мотивация: Преживейте незабравима обстановка, която ще ви зареди с нови идеи и вдъхновение.

Програма

1️⃣ Тема: „Кератоза, хиперкератоза, мазоли – причини, профилактика, лечение“
🔴Лектор: ГАЛИНА КАНЖ – подолог и международен преподавател
2️⃣ Тема: „Причини и последствия при дерматомикоза, химично изгаряне, алергии от продукти“
🔴Лектор: Доктор ДИМИТЪР РАДОВЕНСКИ – специалист Кожни и венерически заболявания;
3️⃣ Тема: „Видове корективни системи – грешки и последствия при неправилно поставяне“
🔴Лектор: НЕШИ ХОЛТЪН – специалист Медицински педикюр;
4️⃣ Тема: „Безопасен маникюр – правилна работа с електрическа пила, накрайници, правилна техника на работа“
🔴Лектор: ИРЕНА КАМБУРОВА – преподавател и експерт в Маникюр
5️⃣ Тема: „Аерография в маникюра – Безграничните възможности на дизайна“
🔴Лектор: СИЛВИЯ ШАОВЧЕВА – преподавател и експерт в Маникюр
6️⃣ Тема: „Дизайни в маникюра – Видове техники, пропорции, бързина, ефектност“
🔴Лектор: ПЛАМЕНА СМИТ – преподавател и експерт в Маникюр
7️⃣ Тема: „Плоскостъпие – причини и последствия“
🔴Лектор: Доктор НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ – ортопед – травматолог
8️⃣ Тема: „Новости в преподаването – закони, методика“
🔴Лектор: РАЛИЦА АНГЕЛОВА – преподавател и собственик на ЦПО „Стиил“
9️⃣ Тема: „Грешки и последствия от неправилното изграждане“
🔴Лектор: ЦВЕТЕЛИНА ИВАНОВА – преподавател и експерт в Маникюр
🔟 Тема: „Кинезотерапия като помощ за маникюриста и педикюриста“
🔴Лектор: МОНИКА СТЕФАНОВА – Преподавател по рехабилитация и кинезотерапия

Какви са цените?

Нашите варианти за посещение на Конференцията:
  • Цената за два дни е 350лв. + бонус „Арена на професионалните брандове“
  • Цена за един лекционен ден е 190лв. + бонус „Арена на професионалните брандове“
  • Цена за „Арена на професионалните брандове“ – 80лв.

Всеки има избор….
Може да посетите това, което ви интересува….

Как да се запишем?

Записването за „Втора конференция за маникюристи и педикюристи“ може да стане чрез следните контактни дании:

 • Обаждане на организаторите – 0894444411 – Антония Цампарова
 • С имейл на Antoniatsamparova@gmail.com
 • Чрез съобщение във Facebook – Antonia Tsamparova
 • Чрез съобщение във Facebook страницата – AP Academy
 • На място преди датата на събитието – ул. Нишава 106, град София
 • Контактната форма на APAcademy.bg
Нека тези дни бъдат стартът на вашето стремежно пътуване към знание и професионално развитие. Запишете се на Конференция за маникюристи и педикюристи, където мъдростта среща вдъхновението, и оставете себе си да бъде част от еволюцията на знанието.♥️
Всяка стъпка напред към повишаване на квалификацията е инвестиция във вашето бъдеще. Светът на възможностите ви очаква – започнете днес и направете първия си ход към по-добра и по-знаеща версия на себе си!

Не забравяйте, че инвестицията в знание е най-добрата инвестиция във вас самите! Регистрирайте се сега и бъдете част от маникюрната революция.

Събитието, което ще промени начина, по който виждате своята професия! Присъединете се към нас на „Втората конференция за маникюристи и педикюристи“, където вълнуващи възможности за учене и развитие ви очакват!

Организатор на събитието: Антония Цампарова – АП Академия

Какво е микоза?

Микозата на ноктите представлява хронично, бавно прогресиращо заболяване, което води до разрушаване на нокътната плочка, като характерно за процеса е:

Причинител и разпространение: дерматофитната инфекция на ноктите се среща по целия свят. Заболяването може да се локализира само по ноктите, но често се съчетава и с tineapedum или tinea manuum, като най-често се причинява от Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum и Epidermophyton floccosum.

Заразяване: при микозата на ноктите се уврежда нокътната плочка от латералната страна или свободния ръб. Онихомикозата се предава чрез пряк контакт със заразени предмети, най-често кърпи, чорапи, обувки, душ-кабини и други.

Рискови фактори: предразполагащи фактори за развитие на микотично заболяване на ноктите са хронична травма (например при неудобни обувки, които се носят ежедневно), лоша периферна кръвна циркулация, бавен растеж на нокътя, някои подлежащи заболявания (псориазис, лихен планус, брадавици, дерматит, диабет и други).

Симптоми: Клиничната картина при гъбички по ноктите показва някои характерни особености в своето протичане, което значително подпомага диагностицирането на болестта. Инвазията на нокътната плочка започва или от латералната нокътна гънка или от свободния ръб (дистална или сублингвална онихомикоза). Образува се една мрежа от канали и лакуни, което води до промяна в прозрачността и цвета на нокътя, а по-късно и до микроскопски и макроскопски видима деструкция. Инфекцията започва най често като белезникаво или жълто петно на повърхността на нокътя, близо до латералната нокътна гънка. След време процесът се разпространява към основата на нокътя, който потъмнява и може да стане кафеникав до черен на цвят. По-късно нокътната плочка задебелява, става чуплива, образува се хиперкератоза. Масивната инвазия води до тотална дистрофична онихомикоза. Онихомикозата започва обикновено от един нокът и постепенно обхваща другите, като при засягане ноктите на ръцете е налице по-висок риск от засягане и на ноктите на краката.

Лечение: Терапевтичният подход при гъбички по ноктите се определя строго индивидуално, като с важно значение е видът на изолираните етиологични агенти, степента на засягане и тежестта на болестните изменения, общото състояние на пациента (приемани медикаменти, подлежащи заболявания, възраст, репродуктивни планове и други).

• системни лекарства
• локални лекарства
• лазерна и фотодинамична терапия
• екстракция на засегнатите нокти

Комплексното, строго индивидуално и целенасочено лечение обикновено води до желания резултат, като прогнозата обикновено е добра, включително и в случаите от необходимост от екстракция на засегнатия нокът.

Какво е обикновен маникюр? Как и с какво се прави?

Маникюрът – това е изкуство, което пресъздава красотата върху всяка жена и излъчва ухание на грижа и стил. Обичайният маникюр, въпреки своята ненавършеност, е поистински акцент към подчертаване на индивидуалността и изразяване на творческата свобода. Той не е просто ежедневна рутина, а по-скоро личен израз на индивида, който предлага неограничени възможности за самоизразяване и елегантност.

В този свят на бързи темпове и неспирна активност, обичайният маникюр предоставя уникална възможност за жени от всички възрасти да избягат за момент от стреса и да се насладят на допълнителното внимание към своите ръце и нокти. Този процес на грижа не само придава естетика на външния вид, но също така предлага и възможност за саморазвитие и самооткриване.

Чрез този чудесен ритуал на поддръжка, обичайният маникюр се превръща в повод за интимност със себе си и във възможност за трансформация на ноктите във върховно произведение на изкуството. В този свят на блясък и цветове, обичайният маникюр се превръща в отражение на стиловете, настроенията и индивидуалността на всяка жена.

Чрез нашата статия, ще ви поведем на пътешествие зад кулисите на обичайния маникюр, за да разгадаем тайните на този невероятен процес и да открием защо той е толкова важен в света на красотата и стила. От съвети за поддържане на здравето на ноктите до последните тенденции в дизайна, нашата статия ще ви насочи към вълшебния свят на обичайния маникюр, където красотата е изкуство и всяка дама може да бъде своята художническа душа.

Основните функции на нокътя са да предпазват от наранявания, да спомагат на хората да функционират и да засилват усещането, което помага на организма да възприема много повече информация.

Строежа на нокътя е съставен от матрикс, лунула, проксимална нокътна гънка, нокътно легло, нокътна плочка, свободен край, хипонихиум, епонихиум и кутикула.

Матриксът на нокътя е кератогенна мамбрана.Нарича се още оонихострома. Намира се непосредствено под проксималния вал на нокътя и е свързан с корена на нокътя. Лунулата е е белезникава зона с форма на полумесец, намираща се в основата на нoкътя на ръката или крака. Тя е видимата част на матрицата на нокътя (корена му).

Проксималната нокътна гънка заема 1/3 от нокътната плочка.

Нокътното легло е кожата под нокътната плочка . Изградена е от два вида тъкани: по- дебела дерма и епидермис.

Нокътната плочка е твърдата част на нокътя,направена от полупрозрачен кератин протеин.Представлява плътно рогово образувание.

Свободен край  или дисталната част е предния ръб на нокътната плочка.

Хипонихиумът (живак) е епителпазположен под  нокътната плочка между свободния край и кожата на върха на пръста.

Кутукулата е полукръгъл слой от почти невидими мъртви кожни клетки, които покриват задната част на видимата нокътна плочка.

Епонихиума е гънката на кожните клетки, която произвежка кутикулата.

Здравият нокът има функцията да предпазва дисталната фаланга, върха на пръста и околните меки тъкани от наранявания.

Преди да се започне с процедурата маникюристът трябва да нареди инструментите, които са му необходими.Също така да постави предпазна маска и ръкавици.

При приемане на клиент трябва да ги съветваме да сменят лака си на всеки две три седмици, тъй като материалът след определен период става токсичен за нокътя.

Етапите от процедурата „ Обикновен маникюр“ са : сваляне на стария материал с накисване или с електрическа пила, слагане на кутикулоремулвър и избутване на кожичките с избутвач, обработване на кожичките с електрическата пила(накрайник пламък/), изрязване на кожичките(с ножичка или клещи за кожички), буфериране с пила буфер 180 грит, ако се появят отново кожички пак ги обработваме, оформяне на ноктите, нанасяне на дехидрататор, втриване на база, поставяне на два тънки слоя гел лак, след нанасяне на материала се полимеризира в UV лампа, нанасяне на топ лак,  изтриване на лепкавия слой, ако има такъв, поставяне на олио за кожички и крем за ръце.

Инструментите необходими за процедурата са избитвач, ножичка, електическа пила с приставки, пила, буфер и четка за основа.

Необходимите материали са кутикулоремулвър, дехидрататор, база, гел лак, топ лак и клийнър.

Подходящата форма за ноктите се определя спрямо дължината им.

За къси нокти подходящите форми са овал и квадрат. За дълги нокти овал, квадрат и бадем, а за екстремно дълги нокти формите могат да бъдат и ости и форма балерина.

След всеки клиент пилите се измиват с вода и сапун , а инструментите се измиват и се стерилизират.

Какво е Меланонихия?

Това е състояние на ноктите на ръцете или на ноктите на краката, когато имаме кафяви или черни линии. Обезцветяването е в ивица, която започва от дъното на нокътното  легло и продължава до върха. Може да е в един нокът или няколко.

Без значение каква е причината, трябва да се консултираме със лекар, който да провери какво е състоянието, защото понякога може да е знак за други здравословни проблеми.

Меланонихията може да бъде: стрийта или надлъжна.

Има два типа меланонихия:

1. Меланоцитна активация.

Това е увеличаване на производството и отлаганията на нокътя.

2. Меланоцитна хиперплазия.

Това е увеличаване на броя на пигментните клетки.

Меланонохията се причинява, когато пигментните клетки, наречени меланоцити, депозират меланин в нокътя. Меланинът е пигмент с кафяв цвят. Докато нокътът  расте, това причинява появата на кафяво или черно върху нокътя.

Тези меланинови отлагания се причиняват от два първични процеса. Тези процеси имат различни причини.

Меланоцитното активиране може да бъде причинено от

 • травма
 • ухапване на нокти
 • деформация на стъпалото която се  причинява от триене с обувките
 • инфекция на ноктите
 • псориазис, рак на кожата

Меланоцитната хиперплазия може да бъде причинена от:

 • лезии (обикновено доброкачествени)
 • бенки или родилни петна (обикновено доброкачествени)
 • рак на нокътя

Други причини за меланохия извън двата основни типа могат да включват:

 • някои бактерии.
 • тютюн.
 • боя за коса.
 • сребърен нитрат.

Нужна е консултация с дерматолог за уточняване на меланонихията и съответно лечение.

Фрази, които е чувала всяка маникюристка

Маникюристките, като изкусни творци на красотата, са свидетели на най-различни истории и ситуации всеки ден в своята професионална практика. В процеса на обгрижване на ноктите и ръцете на своите клиенти, те често се оказват в ролята на доверени съветници и дори психотерапевти. Споделените моменти пред маникюрния стол понякога водят до изказвания, които са истинска палитра от жизнени преживявания, стремежи и смешни ситуации.

В тази статия ще се насочим към тези уникални, забавни и понякога изненадващи фрази, които маникюристките срещат през своята кариера. Тези изречения показват не само креативния и артистичен свят, в който работят, но и разнообразието на хората и техните истории зад всяка посещение.

Открийте с нас най-честите фрази, които маникюристките са чували, и се насладете на вълнуващия свят на красотата, смеха и непредсказуемите моменти, които правят тази професия толкова уникална и вълнуваща.

Кои са фразите?

 1. Аз имам мазна плочка.
 2. С тази машинка си като зъболекар.
 3. Не знам как се счупи, нищо не съм правила!
 4. Искам да ми ги изпилиш на френски.
 5. Аз кожичките не давам да ми ги махат!
 6. Това не се е изпекло, лепка ми.
 7. Ало, муци, на нокти съм.
 8. Тази декорация как се прави?
 9. Тук има косъм.
 10. Ти да не си учила рисуване?
 11. Изграждаш ли с гел лак?
 12. Нещо ново имаш ли? (от 200 лака примерно)
 13. Може ли набързо да ме вместиш?
 14. Ши лак правиш ли,че от гел лака много ми се увреждат ноктите?!?!?
 15. Лакирай ме, нищо че имам гъбички, само докато мине лятото…
 16. От лампата хваща ли се тен на ръцете?
 17. Докато я лакираш да бръкне я в чанта я в джоба (да се налепка добре с власинки).
 18. Виж колко е хубаво така(за гела), защо го разваляш с пилата.
 19. Искам да ме направиш много бързо (за 20 мин ще ме направиш ли).
 20. Искам телесно! А не много ми е телесно това…Обикновения лак мога ли да го изпека?
 21. Искам нещо в розово…но да не розовее а да бежавее…
 22. Може ли да пипам вече ?
 23. Тези 55 червени не са моите, имаш ли нещо друго?
 24. Нямам претенции, ама да не е това, такова не харесвам, с това не мога да се възприема… абе прави каквото решиш…или пък…
 25. „Чакай, чакай, защо ми го триеш?“- при сваляне на лепкав слой
 26. Ще ми държи ли лака цял месец?
 27. Ауу, защо пари така…?
 28. Ти си страхотна!
 29. Избрала съм си декорация.( и насреща Монако Лиза на Краевски)
 30. Искам корал, но не точно такъв
 31. Оффф, лепнах го.
 32. Всичко правя само с ръкавици.
 33. Ей, тей падна…
 34. Я още малко брюкат.
 35. Искам да са ми дълги…Я скъси малко, Я още малко…
 36. Мале, да ти кажа една клюка… ама няма да казваш на никого…
 37. Избери си цвят…“Оффф нищо не съм си измислила“
 38. Много бързам, трябва за 30 минути да съм готова.
 39. Мило, може ли да дойда с детето, няма кой да го гледа.

Финални думи

В света на красотата и грижата за себе си, маникюристките играят ключова роля. Те не само създават изящни произведения на изкуството върху ноктите на клиентите си, но и слушат, разказват и се грижат. В този процес те се сблъскват с най-различни истории, които понякога са забавни, понякога трогателни и винаги истински.

От разговорите за любовта и мечтите до смешни анекдоти и неочаквани обрати, маникюристките се превръщат в доверени приятели, чиито ръце се докосват до повече от пръстите на клиентите. Те са свидетели на моменти на уязвимост и радост, правейки тяхната професия не просто работа, а възможност да направят реална разлика в живота на хората.

Така че, когато следващият път седнете пред маникюрния стол, помислете за тези страхотни жени и мъже, които не само поддържат вашите нокти красиви, но и слушат вашите истории и правят деня ви по-ярък. Нека продължаваме да ценим техния труд и талант, защото всяка капка лак за нокти, всяко изтънчено изрязване и всяка усмивка са част от тяхната история за красота и внимание към детайла.

С благодарност към тези страхотни професионалисти, които правят света по-красив място, и към вас, за че споделихте този път с нас. Нека ноктите ви винаги бъдат красиви и сърцето ви винаги пълно с усмивки!

Ценоразпис на продуктите предлагани от Killiant Nails

Гел лак „KILLIANT LAC SUMMER“ – 32лв./1бр.

Гел лак „KILLIANT LAC SUMMER “ – 28лв./5бр.

Дехидрататор „UVHA – 8“ – 20лв.

Класическа база „SOBA-1“ – 35лв.

Ръбър база „RUBBER BASE – 1“ – 35лв.

База – гел „SUPERBOND“ – 45лв.

Топ „TOP GLOSS“ – 35лв.

Топ „SUPER FAST“ – 35лв.

 

Гел за ноктопластика

„SCULPT ROSE“ , 50ml. кутия – 75лв.

„COOL BUILDER CLEAR“ , 50ml. кутия – 75лв.

„BUILDER REFILL COVER“, 50ml. кутия – 75лв.

 

„Poly – acrylgel“ ,50ml. туба – 75лв.

„Poly-acrylgel glitter“ ,50ml. туба – 75лв.

„Poly-acrylgel glitter“, 50ml. туба – 45лв.

Течности за ноктопластика и маникюр

Течност за лепкав слой „Cleaner“, 100ml. – 16лв.

Течност за лепкав слой „Cleaner“, 1l. – 25лв.

Течност за премахване на материал „Soak-off Remover“, 100ml. – 16лв.

Течност за премахване на материал „Soak-off Remover“, 1l. – 35лв.

Течност за „Poly-acrylgel“ , 100ml. – 16лв.

Течност за „Poly-acrylgel“, 1l. – 35лв.

Четки и пили

Четка „Poly-acrylgel“ – 38лв.

Четка „Gel #4“ – 35лв.

Четка „Gel #6“ – 35лв.

Четка „Gel #6 oval“ – 35лв.

Четка „Detail 001“ – 28лв.

Четка „Detail 002“ – 28лв.

Четка „Acrylic 04“ – 38лв.

Четка „Acrylic 06“ – 38лв.

Четка „Acrylic 10“ – 70лв.

 

Пила 150/150, 180/180 грит – 3лв./1бр.

Пила 150/150, 180/180 грит – 2.50лв./5бр.

Бъф пила 180/180 грит – 5лв./1бр.

Бъф пила  180/180 грит – 4лв./5бр.

 

Състезателни удължители „Killiant nails“, 500бр – 45лв.

Несесер „Killiant nails“ – 45лв.

Свещ „Killiant nails“ – 25лв./1бр

Свещ „Killiant nails“ – 17.50лв./10бр.

Масло за кожички „Killiant nails“ – 15лв./1бр.

Масло за кожички „Killiant nails“ – 10.50лв./10бр

Онихогрифозата: Какво е това?

Онихогрифозата е заболяване на ноктите, което предизвиква тяхната деформация, те стават удебелени и извити, наподобяващи „рога на овен”. Онихогрифозата засяга най-вече пръстите на краката.

При онихогрифоза ноктите изглеждат:

 • Жълти или кафяви на цвят;
 • Необичайно удебелени;
 • Дълги (простиращи се отвъд пръстите на крака);
 • Извити

Онихогрифозата може да се развие в различни възрасти в зависимост от основната причина за състоянието. Нарушението се влошава с времето и може също да причини:

 • Врастнали нокти;
 • Болка;
 • Инфекция;
 • Невъзможност за извършване на физически дейности;

Какви са причините за онихогрифоза?

 • Травма на стъпалото – многократното нараняване на краката, може да увреди пръстите и нокътните плочки, като в крайна сметка това да доведе до онихогрифоза. Например, носенето на твърде малък номер бувки може да причини нараняване.
 • Гъбична инфекция – например при онихомикоза, при която ноктите са удебелени и чупливи. Тази инфекция засяга най-вече ноктите на краката, но може да засегне и ноктите на ръцете.
  Изследванията показват, че до 50% от случаите на онихомикоза се усложняват или могат да доведат до онихогрифоза. Противогъбичните средства се използват за лечение на гъбични инфекции.
 • Псориазис – доста често срещано автоимунно заболяване, което кара тялото да произвежда допълнителни кожни клетки. Тези допълнителни клетки се натрупват и образуват червени, сухи, люспести петна по кожата, като състоянието може да засегне и ноктите. Приблизително половината от хората с псориазис изпитват промени в ноктите, като една трета от хората с псориазис, засягащ ноктите имат онихомикоза.
 • Периферни съдови заболявания – при тях в артериите на краката се натрупва плака, като това намалява притока на кръв към краката. Без нормален кръвен поток може да се появят рани по краката и бавен или необичаен растеж на ноктите. Ако не бъде лекувана, периферна артериална болест може да доведе до онихогрифоза.
 • Ихтиоза – е заболяване на кожата, при което мъртвите кожни клетки  се натрупват в плътни люспи по повърхността на кожата. Често срещан симптом на това генетично нарушение са удебелените или деформирани нокти, които в някои случаи могат да се превърнат в онихогрифоза.

Комплекс туберозна склероза – е  генетично заболяване, което кара в тялото да се появяват доброкачествени тумори. Обикновено се диагностицира, заради свързаните с него кожни проблеми, включващи деформации на ноктите. Докато деформациите на ноктите изчезват в някои случаи, възможно е те да се влошат с времето, превръщайки се в онихогрифоза.

Операцията е единствената възможност за лечение на онихогрифоза. Начинът на оперативното лечение обаче се основава на причината за онихогрифоза. Ако състоянието е наследствено, може да се наложи провеждането на една и съща операция няколко пъти, докато ноктите започнат да растат отново нормално. За да бъде разрешен окончателно този проблем, може да се наложи премахване на засегнатата нокътна плочка.

Ако причината за състоянието е по-малко тежка, като травма на крака или инфекция, извършването на операция може да отстрани проблема. Ноктите трябва да бъдат изрязвани в права линия, а не в извита, за да бъде избегнато врастването на нокти. Необходимо е също така да бъдат носени чисти памучни чорапи, които да могат да абсорбират влагата и да помогнат за предотвратяване на гъбични инфекции.

Какво е Онихомикоза и как се появяват гъбички по ноктите?

Онихомикозата е хронично, бавно протичащо заболяване, водещо до разрушаване на плочката на ноктите на ръцете и краката, което се причинява от дерматофити, дрожди и плесени. Това е широко разпространено заболяване.

Инфекцията започва най-често като белезникаво или жълтеникаво петно по повърхността на нокътя, близо до латeралната нокътна гънка. След време процесът се разпространява към основата на нокътя, който потъмнява и може да стане кафеникав, до черен на цвят. По-късно нокътната плочка задебелява, става чуплива, образува се субунгвална хиперкератоза.

Фактори за появата на онихомикозата

Определена роля в този процес играят хроничната травма (тесни обувки), мацерацията, лошата периферна циркулация и бавният растеж на нокътя у възрастни лица, захарен диабет, широката употреба на кортикостероиди и антибиотици, отслабване на имунната система, използването на обществени басейни и зали за фитнес, сауни, СПА комплекси, микротравми и други. По тези причини онихомикозите са рядко срещани в детската възраст.

Заболяването може да се локализира само по ноктите, но често се съчетава и с гъбична инфекция на ръцете и стъпалата.

Защо е важно да се лекува онихомикозата

Масивната гъбична инвазия води до тотална дистрофична онихомикоза и напълно разрушаване на засегнатите нокти.  Обикновено инфекцията започва от един нокът, но процесът постепенно обхваща и останалите.

Разрушените нокти могат да бъдат входна врата и за допълнителна инфекция.

Онихомикозата влияе на качеството на живот. Промените във вида и цвета на ноктите могат да причинят притеснение и дискомфорт. Пациентите се чувстват неудобно да покажат ръцете и краката си, да отидат на басейн или сауна, да носят отворени обувки.

Лечение

Колкото по-рано се започне лечението на заболяването онихомикоза, толкова то е по-успешно. Но в основата му стоят проявите на търпение и постоянство, тъй като нокътният растеж е бавен.

В нашето съвремие с наличието на модерни антимикотични средства онихомикозата е напълно лечимо заболяване.

Лечението зависи от:

 • клиничния тип онихомикоза;
 • броя на засегнатите нокти;
 • вида на микотичния причинител.

Системна антимикотична терапия при oнихомикози се провежда с Griseofulvin, Terbinafine, Fluconazole, Itraconazоle.

Други средства за лечение

 •  лазерни и светлинни системи;
 • хирургични методи;
 • фотодинамична терапия;
 • озонова терапия;
 • лечение със сребърни наночастици;
 • есенциални масла.

Какво е птеригиум и какво да правим, ако получим такъв?

Малка част от научните данни от световната дерматология:

Pterygium unguis /гр. – крило/ или дорзален птеригиум е аномалия на нокътния апарат или хипертрофия на епонихиума. Той се разраства върху нокътя по дължина във форма на криле и често има генетична природа. Представлява „криловидна“ кожна гънка, появяваща се от проксималната гънка на ноктите, която се слива с матрикса и след това с нокътното легло, разделяйки нокътната плочка на 2 части.

Тази гънка в последствие може да се разшири, което води до по-нататъчно стесняване на страничните сегменти на нокътя и пълна загуба на нокътната плочка. Това се нарича анонихия.

За първи път птеригиум е описан от Фридман през 1921г. при случай на червен плосък лишей, който и досега остава негова най-голяма част и всебщопризната възпалителна етиология.

Птеригиумът е част от симптомите  на следните заболявания:

 • Болест на Рейно
 • Склеродактилия
 • Периферен неврит или други заболявания с нарушаване на трофиката на нокътните фаланги на пръстите на ръцете и по-рядко на краката. Рядко причина може да бъде травма.

Какво се наблюдава при диагностика:

 • характерна гънка от епонихиума,която се разраства и продължава да расте с нокътната плочка
 • изтъняване на самата нокътна плочка
 • задната нокътна гънка атрофира
 • заличава се границата между нокътната гънка и епонихиума и между епонихиума и нокътната плочка
 • нокътната плочка се огъва и достига до края на пръста външно, наподобявайки клюн на папагал.

При преглед се наблюдава и вентрален птеригиум и лаковете съдържащи формалдехид, акрилните нокти и гел лакът също могат да са повлияли негативно.

Лечение – веднага при дерматолог!

Трябва да се изясни причината за появата му, да се въздейства на звената на патогенезата, да се подобри трофиката на тъканите на нокътя и да се намали възпалението.

Обикновеното изпилване при подолог само ще отсрочи следващото нарастване или само за кратко време ще подобри естетическия вид на нокътя.

Материал подготвен от Рената Любенова

Конференция за маникюристи и педикюристи.

Първа Конференция на маникюристи-педикюристи ще се проведе през април

На 29 и 30 април тази година ще се проведе първата по рода си Конференция за маникюристи и педикюристи. Ще имате възможност да се докоснете на живо до едни от най-известните български професионалисти в beauty бранша.

👉 Ако искате да обмените безценен опит…
👉 Ако искате да се запознаете с професионалисти от бранша…
👉 Ако искате да се докоснете до знанията на нашите ТОП лектори, то това е събитието, на което задължително трябва да присъствате.

🚩 Двудневна Конференция

🚩 9 Лектора

Кой ще присъства?

✏️  Дерматолог
✏️  Ортопед
✏️  Международен преподавател
✏️  Едни от най-известните преподаватели в сферата на красотата

🚩 9 Изключителни теми, поднесени от доказани професионалисти в България

🚩 4 Технически и Художествени демонстрации

🚩 Представяне на новости от професионалните фирми в бранша

Очаквайте представянето на нашите лектори, теми и допълнително информация в следващите дни.

Програма

на Първа Конференция на маникюристи и педикюристи

29-30 Април 2023

Ден 1:

10.00 – 10.45ч.

Лектор: Доктор Емил Бърдаров – Дерматолог

Тема: “ Бактериални инфекции по кожа и нокти. Псевдомонас – Характеристика, Лечение, Препоръки “

10.45ч. – Пауза

11.00 – 11.45ч.

Лектор: Красимира Петрова – Международен преподавател по маникюр

Тема: „Химически състав на материалите в маникюра и ноктопластиката“

12.00ч. – Обяд.Кафе – пауза

13.15 – 14.00ч.

Лектор: Антония Цампарова – Преподавател по маникюр и педикюр

Тема: “ Вграден френски – дизайн. Състезателен френски. Критерии. Специфика на работа с удължители и акригел“

14.00ч. – Пауза

14.15 – 15.00ч.

Лектор: Радост Янкова – преподавател и собственик на ЦПО

Тема: „Искам да бъда преподавател!!! Как да повишим нашата квалификация. Държавни документи – видове и предназначение“

15.00ч. – Кафе – Пауза

15.30 – 16.30ч.

Лектор: Цвета Георгиева – Преподавател – маникюр и педикюр

Тема: „Видове форма Бадем. Структура. Разлики. Демонстрация“

16.30 – 18.30ч.

Демонстрации на професионалните фирми в бранша.

Ден 2:

10.00 – 11.00ч.

Лектор: Вероника Райкова – Преподавател маникюр и педикюр

Тема: “ Цветознание и Арт – дизайни в маникюра“. Демонстрация.

11.00ч. – Пауза

11.15 – 12.00ч.

Лектор: Албена Живанкина – Преподавател педикюр

Тема: „Онихолиза“

12.00 – 13.00ч. – Обяд. Кафе – пауза

13.00 – 14.00ч.

Лектор: Ина Уотърхаус – Преподавател маникюр

Тема: “ Тайните на Акрила. 3Д арт дизайни и вграден дизайн“. Демонстрация.

14.00ч. Кафе – Пауза

14.15ч. – 15.00ч.

Лектор: доктор Иво Димитров – Ортопедия и травматология

Тема: „Патологични проблеми в зоната на стъпалата. Ортези.“

15.00ч.  Демонстрации на професионалните фирми в бранша

Допълнителна информация

Местата са ограничени!!

Пропуск за Първата конференция на маникюристи и педикюристи – 260лв.

Какво включва:

– Пропуск за конференцията;

– Обяд , кафе – пауза;

Пакетна цена до 1 Март  – 380лв.

Какво включва:

– Пропуск за конференцията;

– Една нощувка – 29 Април

– Пълен храноден – закуска, обяд, гала – вечеря, кафе – паузи;

– Спа – зона;

– Томбула с награди от професионалните фирми;

Втора нощувка на 28ми Април – 70лв.

Цена за придружител без включен достъп до конференцията – 120лв.

Какво включва:

– Една нощувка

– Закуска, Обяд, Гала – вечеря

– Спа – зона;

Транспорт:

Възможност за организация на транспорт от София до Банско – при събрана бройка за попълване на капацитета на микробус.

Организатор на събитието: Антония Цампарова – АП Академия